top of page

グループ

公開·144名のメンバー

Wyspa W Sieci

Po krwawym ataku Rosjan do sieci trafiło nagranie, które ma przedstawiać wymianę zdań między Rosjanami a Ukraińcami. Wideo zostało udostępnione m.in. przez Christophera Millera, cenionego reportera, który relacjonuje konflikt na Wschodzie.

Wyspa w sieci

Ostatnio pojawił się u nas film z przeglądem urządzeń różnych producentów działających w sieci Profinet. Zebraliśmy wszystkie te produkty, aby pokazać, że nie trzeba ograniczać się do jednego producenta przy tworzeniu systemu sterowania. Pośród tych urządzeń znalazła się modułowa wyspa zdalnych we/wy Emerson RSTi-EP, którą dostarczył nam Astor.

Moduł ten przystosowany jest także do komunikacji w trybie IRT. W gestii przypomnienia protokół Profinet bazuje na technologii Ethernet ale tylko w momencie diagnostyki czy nawiązania komunikacji korzysta z mechanizmów TCP/IP. Podczas normalnej pracy dane wymieniane są na podstawie nazw urządzeń w sieci, a sama wymiana odbywa się cyklicznie. Tryb takiej wymiany danych nazywany jest Real Time czyli w skrócie RT. Tryb IRT to Isochronous Real Time pozwalający uzyskać jeszcze bardziej deterministyczną czasowo wymianę danych z cyklem od 250µs, ale pod pewnymi warunkami zejdziemy nawet do 31.25µs. Zastanawiasz się, po co tak szybki interwał komunikacyjny? Choćby do kontroli napędów.

Moduł komunikacyjny wyspy RSTi-EP może być diagnozowany za pośrednictwem mechanizmów wbudowanych w interfejs Profinetu. Możemy skorzystać też z wbudowanego webserver-a, gdzie oprócz danych diagnostycznych otrzymamy wiele innych informacji między innymi o ustawieniach sieciowych czy aktualnych sygnałach dla poszczególnych kanałów sygnałowych.

Dlatego, aby uwiarygodnić to, co przedstawiłem w filmie z przeglądem urządzeń działających w sieci Profinet, w którym pojawiła się też wyspa Emerson RSTi-EP, tworzę serię tutoriali z konfiguracją do pracy w tej sieci ze sterownikami Siemens. W moim przypadku jest to CPU 1215C DC/DC/Rly. Ogólnie ujmując to urządzenie jest chyba najprostszym w kontekście skonfigurowania ze wszystkich i niczym nie odbiega od konfiguracji analogicznych produktów producenta sterownika PLC. Wystarczy posiadać plik GSDML, który oczywiście bezproblemowo znajdziemy na stronie wsparcia technicznego firmy Astor:

Ja wybrałem opcję ze słowem statusowym i umieściłem w projekcie od razu nadając nazwę IOremote1, dodając do sieci i przypisując do sterownika PLC1. Następnie w zakładce Topology view skonfigurowałem połączenia zgodnie z faktyczna topologią sieciową:

Jak widzisz jest to topologia pierścienia, więc odpowiednio trzeba będzie skonfigurować domenę protokołu MRP. Managerem tej domeny jest sterownik PLC, a wyspa RSTi-EP clientem. Dzięki zastosowaniu MRP uzyskaliśmy połączenie redundantne, a switch w tej sieci pozwoli na serwisowe podłączenie się do sterownika w dowolnym momencie bez rozpinania ringu.

Z konfiguracji sieciowej zostało nadać adres IP i nazwę w sieci Profinet. Aby unikać pomyłek zawsze sugeruję robić to będąc bezpośrednio podłączonym do danego urządzenia lub identyfikując je przez MAC address karty sieciowej. Dzięki temu nie pomylimy dwóch podobnych czy też takich samych urządzeń w sieci, co mogłoby skutkować niepowołanym zachowaniem po wysterowaniu jakiegoś sygnału. Dane adresowe jakie powinno posiadać dane urządzenie sprawdzimy w jego konfiguracji, gdzie również możemy dokonać ich zmiany jeśli jest to wymagane:

Po odświeżeniu widać już, że nasze urządzenie jest odpowiednio skonfigurowane. Strona sieciowa załatwiona, ale to dopiero połowa sukcesu. Pozostało nam dodać jeszcze moduły sygnałowe, którymi dysponujemy w naszej konfiguracji sprzętowej. Bardzo ważna jest ich kolejność, która zarazem jest prosta do ustalenia. Moduły w konfiguracji sprzętowej umieszczamy w dokładnie takiej samej kolejności jak umieszczone są fizycznie. Zamiana modułów lub brakujący moduł od razu zostanie wykryty i odpowiednia informacja zostanie umieszczona w buforze diagnostycznym. Ja mam dostępne 4 podstawowe moduły i umieściłem je w konfiguracji sprzętowej metodą przeciągnij i upuść w programie. Modele modułów sygnałowych znajdziesz także na ich froncie, tuż nad diodą. Nie trzeba wyciągać modułu z wyspy, aby sprawdzić jakiego typu on jest:

No i jak? przekonałem choć trochę do RSTi-EP od Emerson-a? Wygląda naprawdę solidnie i jest fajną alternatywą dla choćby ET200. W swojej dotychczasowej karierze automatyka integrowałem w sporym systemie wyspy pneumatyczne Emerson Aventics w Profinecie i powiem, że współpraca była w 100% bezproblemowa więc i w przypadku RSTi-EP napewno tak będzie. Nie ma czego się obawiać i brać sprzęt, który nam pasuje. A jeśli masz jakieś wątpliwości czy pytania techniczne, zadzwoń do Astor-a i bez problemu Ci pomogą. A może zainteresowała Cię tematyka urządzeń różnych producentów w sieci Profinet? W takim razie zapraszam do mojego filmu-przeglądu. Znajdziesz go poniżej:

Jednak dla niektórych ciekawszym od finału może okazać się to, co dzieje się w sieci po emisji odcinka. Rozpętała się prawdziwa burza, a niektórzy wietrzą spisek! Według części internautów to Mari i Franek powinni wygrać program.

O sprawie pisze "Rzeczpospolita", która zauważa, że przedstawiciele obwodu kaliningradzkiego od lat rozwijali gospodarcze i personalne kontakty z Unią Europejską i dziś sieci powiązań Kaliningradu są mocniej zaciśnięte z Zachodem niż z Rosją. Mieszkańcy tego miasta chętniej spędzali wakacje w Polsce, a po zakupy przyjeżdżali do naszego kraju lub do państw nadbałtyckich.

Następstwo takiego stanu rzeczy mogło być jedno: skokowy wzrost cen. Rosyjscy dostawcy ostrzegają sieci handlowe w obwodzie kaliningradzkim przed 30-procentową podwyżką. Władze tego regionu mają dodatkowy problem: inflację, która przyspieszyła ze względu na sankcje i krach rubla - pisze "Rz".

Wojska ukraińskie odniosły kolejny sukces - tak wynika z nieoficjalnych informacji. Na nagraniu, które krąży w sieci, widać, jak ukraińska flaga powiewa nad wyspą Potiomkinowską w ujściu Dniepru w pobliżu Chersonia.

Mieszkańcy wyspy Bornholm w poniedziałek 10 października zmagają się z brakiem prądu. Operator sieci energetycznej Energinet podaje, że prawdopodobnie nastąpiła awaria podmorskiego kabla, łączącego duńską wyspę ze Szwecją. Bornholm leży w sąsiedztwie podwodnych gazociągów Nord Stream łączących Rosję z Niemcami.

Jaki był cel wykopania takiego rowu w sytuacji, gdy kilka metrów dalej znajdował się już brzeg jeziora, a wyspa w całości była otoczona jego wodami? Tego nie wiemy. Mało prawdopodobne, aby miał pełnić funkcję fosy, tę rolę znacznie lepiej pełniły wody jeziora oblewające wyspę w sposób zupełnie naturalny. Być może więc cel jego wykopania nie był praktyczny, a miał coś wspólnego z symbolicznymi znaczeniami wyspy i jej domniemanym związkiem z przedchrześcijańskimi praktykami religijnymi? Rów ten został w pewnym momencie zapełniony piaskami próchnicznymi zawierającymi bardzo liczne fragmenty naczyń ceramicznych i kości, pochodzącymi zapewne z centralnej części wyspy, gdzie stwierdziliśmy obecność nawarstwień o takim charakterze. Oznacza to, że w jakimś momencie użytkowania wyspy, zapewne około 12 wieku, zmieniła się koncepcja jej wykorzystywania. W pewnym momencie, być może jeszcze w 12, lub w 13 wieku, w owo zasypisko wkopano obszerne jamy osadnicze.

Takie wpisy nie pojawiały się tutaj już od dawna (w ogóle mało co się ostatnio pojawia, zwłaszcza że większość mojej sieciowej aktywności przeniosłem do Twittera). Pomimo to postanowiłem zamieścić kilka wskazówek dotyczących instalacji GNU/Linux w wersji Ubuntu/Kubuntu na względnie nowym laptopie, jakim jest Asus Zenbook 434. Porady dotyczą modelu z procesorem i7, 16 GB RAM i dyskiem SSD 1TB, ale powinny stosować się także do innych wersji. Dotyczyć także będą instalacji dual boot, czyli postawienia linuksa obok windowsa.

Niezwykłym elementem jest screenpad, czyli touchpad/gładzik laptopa mający formę niewielkiego, dodatkowego ekranu 5,65 cala, który może zawierać skróty do programów, dodatkową klawiaturę numeryczną lub po prostu miejsce, na które zrzucamy okna programów działających w tle. Więcej informacji o sprzęcie znajdziecie w recenzjach, których nie brakuje w sieci (np. tutaj).

Wyspa Szkrabów to największa franczyzowa sieć sklepów w Polsce. Firma rozpoczęła swoją działalność w 1992 roku jako dystrybutor zabawek. W 2015 roku marka zaczęła zrzeszać lokalne sklepy z zabawkami i akcesoriami dla dzieci. Obecnie do sieci należy ponad 150 sklepów.

Ding.pl to serwis internetowy prezentujący gazetki promocyjne oraz katalogi sklepów i dużych sieci handlowych. Dzięki geolokalizacji otrzymasz przede wszystkim oferty sklepów, z Twojego bliskiego otoczenia. Dodatkowo na stronie znajdziesz adresy sklepów, więc w trakcie podróży bez problemu trafisz do ulubionego sklepu. 041b061a72

メンバー

千葉県市川市塩浜4−3−1ー310
ハイタウン塩浜

• Facebook
  • Instagram

©2021 by 株式会社三雄ビソオ。Wix.com で作成されました。

bottom of page